Майже весь Відень за 2 дні. Частина 2

article-info

День ІІ 

Продовжуємо знайомити вас з цікавими місцями Відня. Другий день нашого знайомства зі столицею Австрії почався не зовсім стандартно, а саме з базару… 

Нашмаркт

Нашмаркт – це не просто ринок, а найбільший продуктовий ринок Відня, причому в самісінькому центрі. Тут ще з XVIII ст. торгували молочкою. Сучасний Нашмаркт працює 6 днів на тиждень. Окрім свіжих продуктів, тут безліч доступних кафешок та й продавці охоче дають дегустувати товар. А смакувати тут є чим: солодощі, горішки, здоровенні оливки / маслини, традиційні страви різних країн, сири, ковбаси, м'ясо, риба, морепродукти, екзотичні овочі. 

Коротше, голодним вийти звідси нереально, а без покупок, тим більше. Кажуть, по суботам тут збирається найбільший міський блошиний ринок, але, на жаль, на власні очі ми його не бачили. Словом Нашмаркт – це те, що дійсно варто побачити у Відні.

Музейний квартал

Наступна наша зупинка – Музейний квартал на вул. Getreidemarkt. Я власне невеликий фанат музеїв, але гріх було сюди не зазирнути по дорозі до Хофбурга. Колись на місці кварталу були імператорські стайні, які дуже успішно переобладнали в просвітницький центр.

Сучасний Музейний Квартал – це цілий комплекс музеїв і галерей. 

Тут знаходяться Музей сучасного мистецтва MUMOK, Віденський Кунстхале, Музей Леопольда, дитячий Kindermuzeum ZOOM, Архітектурний центр, Танцювальний квартал, кілька виставкових залів, ресторани, театр.

Хофбург

Одним з найбільш важливих місць у Відні є Хофбург – це зимова резиденція королів і велетенський палацовий комплекс. В наш час саме тут знаходиться канцелярія президента Австрії. Правителі жили тут ще з XIV ст. і, кожен прийдешній монарх добудовував до палацу щось своє, саме тому Хофбург нагадує лабіринт з внутрішніми дворами та каплицями. 

До речі, саме з балкону Хофбурга у 1938 році Гітлер оголосив про аншлюз Австрії.

Хофбург – це ще одне скупчення музеїв та галерей: Віденська імператорська скарбниця, Музей Сіссі, Іспанська школа верхової їзди, Будинок метеликів, Пальмовий Павільйон, Австрійська Національна бібліотека, Церкви Св. Августина, Капуцинів, Св. Михаїла, Hofmusikkapelle. Щоб обійти їх всі потрібно, мінімум, тиждень, тому ми зупинились на тому, який нас найбільше зацікавив – музеї Сісі. 

Для тих, хто не в темі: імператриця Австрії Єлизавета Баварська, більше відома як Сісі, для австрійців, як принцеса Діана для британців. Особистість майже культова. 

За комбінований квиток в Срібну кімнату, Імператорські покої і музей Сісі ми заплатили 14 євро. В музеї можна взяти російськомовний аудіогід. Фотографувати можна лише в Срібній кімнаті. 

В Срібній кімнаті зібрано столове срібло та порцеляновий посуд королівської сім’ї з детальним описом кожного сервізу та його історії. На словах звучить трохи нудно, але насправді слухати цікаво. Наприклад, один з урочистих порцелянових сервізів на 500 предметів був привезений австрійським імператором з Франції. Нічогенькі такі сувенірчики, правда? 

До речі у XVII ст. порцеляна цінувалась більш за золото та срібло, адже її надзвичайно важко було виготовляти. 

А от в музеї Сісі мені нереально сподобалось. Дуже цікаво розмежовувати реальні факти біографії людини від фантастичних вигадок, якими обросла відома особистість. І варто визнати, Єлизавета Баварська була непересічною особою. 

Ще в музеї зібрані особисті речі імператриці, зокрема розкішні сукні, прикраси і, навіть особиста карета, адже відомо, що вона любила подорожувати і робила це з комфортом. 

Сама імператорська сім’я жила досить скромно. Імператор Франц Йосиф вважав, що він, передусім, слуга народу. В його особистих покоях і робочому кабінеті лише найнеобхідніше. От би цю практику перейняли сучасні політики.

Органний концерт

Туризм у Відні – це не лише можливість побачити, а й можливість послухати, наприклад, органний концерт в церкві Святого Петра на вул. Jungferngasse. В будні дні о 15:00 тут можна безкоштовно послухати орган.

Повірте, це неймовірне відчуття, коли звуки органу заповнюють собою весь простір церкви і проходить крізь тебе, прошиваючи кожну клітинку тіла. 

 

Але попереджаємо, органна музика припаде до смаку не всім. Вона доволі специфічна.

Вулички Відня

Щоб побачити цікаві місця Відня, ним потрібно просто гуляти. Неспішно, з насолодою, з головою занурюючись у його атмосферу і, тоді він покаже те, чого немає в путівниках.

Наприклад, біля входу до греко-католицького храму Св. Варвари, вул. Postgasse, стоять пам’ятники одразу двом відомим українцям – композитору Андрію Гнатишину та Івану Франку. 

Перший – працював у цьому храмі, а другий – якийсь час жив у Відні.

А от в колодязі будинку №7, на вулиці Schönlaterngasse, жив справжній василіск, так говорить легенда ХІІІ ст. Його переміг закоханий юнак, який боявся, що його кохана може випадково зустрітись з чудовиськом. Він перехитрив василіска, змусивши подивитись у власне відображення. 

Скам'яніле чудовисько підняли і встановили на фасаді будинку. А під василіском зобразили сцену перемоги. Цей фасад досі зберігся.

Відень може бути чарівним, загадковим і затишним. Тут безліч цікавих та важливих місць, які обов’язково варто побачити, адже ми назвали далеко не всі. Приїжджайте в столицю Австрії, вона вас підкорить!