Стаття-відгук: Амстердам очима очевидця

article-info

Повернувшись з туру в Амстердам, я можу з упевненістю сказати, що це місто не схоже на жодне з тих, де я встигла побувати. І справа не в каналах, і не у вседозволеності. Справа в атмосфері.

Відпочинок в Амстердамі – це щось легке та безтурботне, щось надихаюче і може трішечки дитяче. Сюди хочеться повертатись, як в країну Оз або Нарнію.))) Я так точно повернусь. 

Про архітектуру та велосипеди

Ну, а тепер серйозно. Перше, що вас вразить під час поїздки в Амстердам – це архітектура. Знаю, що вона трішки схожа на скандинавську, але я в тих краях ще не була, тому вузенькі, стрункі будиночки мене вразили. Крім того, будинки в Амстердамі не піддаються законам гравітації і, мабуть, законам здорового глузду теж. 

Тому не надто дивуйтесь, якщо, проходячи по вулиці, ви побачите будинок, який різко нахиляється вперед, або всю вулицю, яку різко хилить направо. «Танцюючі будинки» для Амстердаму не рідкість. Справа в тому, що житло тут будувалось на дерев’яних сваях і там, де дерево прогнивало, будинок просідав на один бік. Саме тому здається, що всі будинки в місті підпирають один одного.

Велосипеди. В Амстердамі справжній культ велосипеда. Їх тут тисячі, деякі місцеві жителі мають по кілька велосипедів, якими добираються на роботу і з неї. По місту розкидані просто таки гігантські велосипедні стоянки. Я досі не розумію, як там можна знайти свій двоколісний транспорт. До речі, в Амстердамі велосипедист на дорозі має першочергове право, тому, якщо вас зіб’є велосипед, це будуть ваші проблеми…

Про музеї та кораблик в Амстердамі

Часто автобусні тури в Амстердам зі Львова пропонують екскурсію на кораблику по амстердамським каналам. Якщо ви вагаєтесь варто чи ні, однозначно варто! Це місто краще дивитись з води, так воно відкривається з абсолютно нового боку. 

Крім того, ви нізащо не пройдете таку відстань пішки, а Амстердамом однозначно потрібно гуляти, це дуже атмосферне та панорамне місто.

Відпочинок в Амстердамі оцінять інтелектуали, бо це місто музеїв. Тут їх безліч, від поважних – музею Ван Гога та музею Анни Франк до музеїв проституції та сексу. В останній ми заходили – насміялись від душі.))) До речі, у музей Ван Гога краще завчасно бронювати електронні квитки.

Про Кокенхоф та квітковий ринок

Хто ще не знає Кокенхоф – це велетенський парк, де висаджено мільйони тюльпанів (і це я не перебільшую). Парк відкритий для відвідувачів всього 1,5 місяці на рік і це головна родзинка околиць Амстердаму.

В парку можна легко втратити відчуття часу. Ти просто переходиш від клумби до клумби і не можеш зупинитись, а в далині видніються кольорові смужки тюльпанових полів. 

У нас було лише 2,5 години, але ми наробили більше фотографій, ніж за всю поїздку в купі. 

Місце дійсно дивовижне, тому, якщо в рамках туру в Амстердам буде можливість відвідати Кокенхоф, не вагайтесь!

На квітковий базар ми на жаль не встигли. Хто планує туди зазирнути, врахуйте, що працює він лише до 17:30. Тим, кому таки пощастило, туди потрапити, говорили, що можна досить дешево накупити цибулини тюльпанів, від 2 євро за штуку. Однак не надто захоплюйтесь, кажуть, що далеко не всі сорти у нас приживаються.

Про кофешопи та квартал Червоних ліхтарів

Ні для кого не секрет, що багато хто купує тури в Амстердам, щоб спробувати заборонені на Батьківщині насолоди, як от гашиш або платне кохання. Відмовляти нікого не буду, ми всі дорослі люди. Однак, раджу купляти «кексики» в перевірених кофешопах і починати з маленьких порцій, особливо, якщо до того нічого такого не пробували. Знайти кофешопи не так вже й важко, хоча б по характерному густому запаху. 

За нашими спостереженнями найбільше їх в районі вокзалу. До речі тут же можна зустріти чималенько перехожих з косяками, хоча офіційно курити в громадських місцях заборонено.

Квартал Червоних ліхтарів знаходиться недалеко від центру. Основна його вулиця межує з… церквою та дитячим садком. Впізнати квартал легко по тим самим знаменитим кольоровим ліхтарям. Кажуть, що в часи, коли Амстердам ще не освітлювався жриці кохання носили з собою такі ліхтарі, щоб чоловіки відрізняли їх у темряві і не чіплялись до чемних панянок. Зараз же все цивілізовано. Жінки мають свого лікаря і навіть профспілку. 

Найбільше квартал Червоних ліхтарів нагадує дорогу вулицю з бутіками, от тільки у вітринах стоять жінки і, це я на повному серйозі. Височенна вітрина, а в ній симпатична дівчина в симпатичній білизні. При чому дівчата тут різні: і з ідеальною фігурою, і з далекою від ідеалу, як то кажуть: до кольору, до вибору. Хоча при світлі дня тут здебільшого ходять туристи, які лише витріщаються))) А от чоловіків у вітринах немає (на превеликий жаль). Кажуть, що раніше були, але попит на них був настільки великим, що їх швиденько звідти прибрали)))

Ось таким був мій тур в Амстердам, а вам я обов’язково раджу відвідати це неординарне місто разом з компанією «Поїхали з нами». До нових зустрічей та нових вражень!