Мармаріс (Туреччина): де зупинитися і де погуляти?

article-info
Туреччина, Мармаріс
Мармаріс, Туреччина

Перше, що потрібно знати про Мармаріс (Туреччина) – це молодіжний курорт, а ще він більше за інші турецькі курорти схожий на європейський.

Ще чим може порадувати Мармаріс? Затишним морем (курорт знаходься в природній бухті), доглянутими пляжами, пологими спусками в море і дискотеками. Ви ж пам’ятаєте, що курорт молодіжний? Та про все по порядку.

Де поселитись?

Мармаріс, Турунч
Турунч, Мармаріс

Питання, яке потрібно вирішити задовго до того, як сісти в літак або почати планувати майбутній відпочинок. Підемо від великого до малого. Спочатку обираємо район.

Мармаріс має 4 основні курортні центри: Ічмелер, Турунч, Сарігерме і Армуталан.

Армуталан найбільший курортний регіон. Готовий задовольнити туристів практично з будь-яким достатком. Тут найчастіше селиться молодь, бо на території розташована Bar Street. Вулиця, яка за прикладом інших популярних курортів, під зав’язку напхана барами, нічними клубами і диско-холами. Досить часто вхід на дискотеки та в бари безкоштовний. Вдень Армуталан пропонує прогулятись лісовими стежками до водоспаду Джаміавлу.

Турунч – це по суті невелике і доволі відокремлене село. Ідеальний варіант для тих, хто хоче розтягнутись на бездоганному пісочку… і так пролежати всі 7 днів відпустки. Бо, окрім дійсно розкішного пляжу, інфраструктури тут немає ніякої. Щоправда ви ще можете покататись на конях або на яхті, але це все.

Сарігерме дуже схожий на Турунч. Сюди купують тури в Мармаріс сім’ї з дітьми.

Ічмелер – це щось середнє між Армуталан і Турунч. Курорт намагається привернути увагу і молоді, і туристів, яким вже перевалило за 40. Тому тут буде чим зайнятись і студентам, і сімейним парам з дітьми. Частенько в Ічмелері можна побачити драйверів, адже недалеко від берега є підводна печера з омарами, восьминогами, черепахами.

Готелі Мармарісу

Мармарісу готелів з один
Один з готелів Мармарісу

Вибір готелю теж багато в чому залежить від розташування. Любителі погуляти до ранкової зірки селяться ближче до центру. Сімейним парам, якщо ви вже приїхали на відпочинок в Мармаріс, варто придивитись готель на околиці. Так звані клубні готелі зазвичай розташовуються за межею міста.

Врахуйте, що улюблена система «allinclusive» в готелях Мармарісу працює не всюди. Найбільше вона поширена в клубних та сімейних готелях. Багато міських готелів працює за системою «напівпансіон».

Обрати правильний пляж в Мармарісі – половина успіху

Мармарісу з один пляжів
Один з пляжів Мармарісу

От на що не може поскаржитись Мармаріс, так це на відсутність піску. Берегова лінія тут довжелезна, проте не всі пляжі можна порекомендувати. Наприклад, муніципальний пляж, хоч і безкоштовний, але надто людний і за чистотою там дуже не слідкують.

Хороші пляжі в Ічмелері, на півострові Дженнет, в бухті Кумлубука. А пляж Турунч ще й відмічений Блакитним прапором.

Хороший пляж і довга зручна набережна розташована в районі Узунян (між Мармарисом і Ічмелером).

Тим хто не надто впевнено почуває себе в воді, варто обрати пляж в селищі Орханіє. Він має довгу підводну косу, тому там мілке море, навіть, якщо зайти досить далеко.

Стосовно інфраструктури пляжів Мармарісу. Всі пляжі піщані, обладнані лежаками, парасольками та кабінками для переодягання. Є туалети. На муніципальних пляжах вхід і оренда лежака умовно безкоштовні – це означає, що ви маєте купити коктейль у місцевому барі. Та сама схема працює з пляжами, що належать готелям (таких багато): ви не є постояльцем, але хочете зайти – купіть коктейль.

Дайвінг в Мармарісі

Не надто часто, але все ж гарячі тури в Мармаріс купляють, щоб попірнати. Це звичайно не Червоне море з його кораловими рифами, але місцеві прибережні води зберігають чималенько античних руїн. Основні місця для занурень: мис Кутюк, острів Дженнет, маяк Кадирга і острів Карго, мис Сарі-Мехмет і звичайно ж печера Баса, про яку ми згадували вище.

Не клубами єдиними, що ще цікавого приховує Мармаріс?

Седір острів
Острів Седір

В самому Мармарісі дивитись особливо нічого: стара фортеця, королівський замок (зараз музей) і караван-сарай часів султана Хафсі (1545р.), де сьогодні розміщені симпатичні кафешки та сувенірні лавки.

Набагато цікавіші околиці. Вони зможуть суттєво урізноманітнити ваш відпочинок в Мармарісі.

Наприклад, варто зазирнути на острів Седір та пляж Клеопатри або до легендарного Памуккале з його геотермальними джерелами, або провідати велетенських черепах на острові Дальян.

Про пляж Клеопатри не чув, мабуть, лише ледачий. Саме тут за легендою любила купатися примхлива цариця. Так це чи ні? Невідомо. Але додати цей пляж у список відвіданих міст варто.

А от на острові Дальян набагато цікавіше, адже тут живуть велетенські і дуже милі черепахи з ними можна поплавати. А ще тут є лікувальні грязі.

І останнє місце, яке точно варто відвідати – це затока Гекова. Вона славиться своїми ландшафтами – пагорбами, вкритими соснами і численними бухтами з кришталево-чистою бірюзовою водою.


Ось таким був короткий огляд по турам в Мармаріс. Переглянути список турів та готелів ви можете у нас на сайті. Звертайтесь.