Хто куди, а ми на лижі! До себе запрошують гірськолижні курорти Словаччини!

article-info
Словаччину лижі на в
На лижі в Словаччину

Як-то кажуть: «Готуй санки лижі влітку…», щоправда, літо вже залишилось у наших спогадах, а от лижний сезон в самому розпалі. Хороших пропозицій більш, ніж достатньо: тут вам і добре відома Австрія, і Швейцарія, і комфортна Польща та, врешті-решт, рідні Карпати. Якщо ви вже встигли розгубитися серед цих привабливих пропозицій, компанія «Поїхали з нами» готова дати кілька цінних порад. Зверніть свою увагу на Словаччину. Словаччина – це відмінні лижні траси, приємні ціни на оренду спорядження, природа, від якої захоплює дух, і головне – вона ще не стала надто популярною, а значить відпочиваючих вдвічі менше!

Серед великої кількості словацьких гірськолижних курортів ми хочемо виділити Штребське Плесо і Татранську Ломніцу.

Курорт Штребське Плесо в Словаччині

Перше, що вас вразить по прибутті – це неперевершена, незаймана і просто нереально гарна природа! Ми анітрохи не перебільшили, самі в цьому переконаєтесь. Курорт Штребське Плесо в Словаччині розташований на березі однойменного озера і відноситься до високогірних. До речі, місцеве повітря офіційно(!) визнано цілющим.

А ще Штребське Плесо – це частина національного парку, тому ніяких поселень поблизу немає, лише кілька санаторіїв, які працюють в літній час (майте це на увазі!).

Безпосередньо про катання

Словаччині курорт Штребське Плесо в
Курорт Штребське Плесо в Словаччині

Лижна станція розташована десь за 1 км від центру курорту. Тут повністю облаштовані 2 трампліни (70 і 90м) та 5 гоночних трас (5, 10, 15, 30, і 50 км). Всі траси мають «старт» і «фініш», а ще на певних проміжках дистанції встановлені глядацькі трибуни.

Гірськолижні траси розміщені поруч. Постійно працює 6 підйомників, зокрема, є дитячий. Черг тут немає навіть на свята та вихідні, що, погодьтесь, дуже приємно. Крім того, траси мають освітлення, тому з вечірнім катанням проблем не буде.

Максимальна доступна висота – 1848 м. Довжина спуску – близько 2,5 км. Пологі ділянки чергуються з достойними крутими ділянками і будуть приємні лижнику з початковою, середньою і високою підготовкою.

Отже, підсумуємо, курорт Штребське Плесо в Словаччині має:

• два стрибкові трампліни – 70м і 90м;

• траси для бігових лиж – 50 км;

• гірськолижні траси, одні з найдовших у Словаччині – близько 6 км.

• найдовша траса – 2 км;

• 2 зимові стадіони з трибунами для глядачів;

• 6 гірськолижних підйомників, що транспортують до 4700 людей на годину;

• максимальна висота катання – 1850 м;

• перепад висот – 490 м.

Розваги, крім катання на лижах

Печера деменівська
Деменівська печера

Якби ти не любив лижі, рано чи пізно захочеться перепочити: перекусити, долучитися до прекрасного, помилуватися місцевими красотами. І в цьому плані Штребське Плесо теж не розчарує.

Перший і головний козир курорту – це природа (знаємо-знаємо, ми вже про це говорили, але про таку красу не гріх згадати ще раз). Так от, з берега Штебського озера відкривається фантастичний вид на гірські хребти Низьких Татр, мальовничі долини Попрада.

Також «Поїхали з нами» рекомендує взяти екскурсію до Деменівської печери, друга назва печера Свободи (так однозначно краще запам’ятовується). Тут дуже гарні підземні галереї, адже різноманітні мінеральні відкладення і нашарування на стінах створюють просто таки вибух кольору. А ще в печері є підземна річка і свій водоспад.

Ще одна популярна печера – Крижана, або Драконяча. Драконяча, бо колись археологи знайшли в ній велетенський скелет, вже зраділи, що довели існування драконів, а ні, скелет виявився ведмедячим, а от назва причепилась. Ну, а чому крижана, думаємо, пояснювати не треба, взимку перечера перетворюється на справжній палац Снігової королеви.

Татранська Ломніца в Словаччині

Татранська Ломніца знаходиться в так само гарних і незайманих Високих Татрах, тому мальовничий краєвид вам уже забезпечено. До основних плюсів курорту можна віднести те, що він повністю пристосований для сімейного відпочинку, особливо, якщо ви хочете вперше поставити дитину на лижі. Та й в плані проживання доїзду тут все ідеально. Але про все по порядку.

Татранська Ломніца – гірськолижний курорт в східній частині Високих Татр, на півночі Словаччини. Найвища його точка – гора Ломницький Штіт (2632 м). Сезон тут триває не мало не багато, а 5 місяців, з грудня по квітень (хвала сніговим гарматам), тому навіть дуже ліниві туристи встигнуть покататися.

Традиційно про катання на лижах

Словаччині в Татранська Ломніца
Татранська Ломніца в Словаччині

Татранська Ломніца територіально поділена на 3 автономні зони в залежності від складності та висоти трас: Ями (Jamy), Скальнате Плесо (Skalnate Pleso), Ломницьке Сідло (Lomnicke Sedlo). Загальний перепад висот 1300м.

«Яма» – оптимальне місце для сімейного відпочинку, тут зосереджена найбільша кількість «синіх» трас. Також на цю зону варто звернути увагу тим, хто не надто впевнено почуває себе на лижах або ж взагалі лише планує навчитись. Протягом всього сезону на курорті функціонує одна з кращих у Словаччині гірськолижних шкіл, яка навчає не лише дорослих, а й дітей (від 3 років). Ви, безперечно, оціните той факт, що багато інструкторів знають російську, принаймні на рівні «роби, як я». Навчальний курс має два варіанти: 4сесії по 80 хв. і 3 сесії по 160 хв. По завершенні щасливому малюку (або не менш щасливому дорослому) видадуть спеціальні дипломи, в залежності від рівня отриманої майстерності: синій (принц), червоний (король) або чорний (суперзірка).

«Скалнате Плесо» – середня за складністю зона. Довжина траси 3300 м з 730 м Різниця висот 270 м.

Найскладніші траси знаходяться в зоні «Ломницьке Сідло». Вона має багато «чорних» трас для швидкісного спуску, розрахованих на професійних лижників. Крім того, тут є траси для гігантського слалому, карвінгова траса довжиною 6,5 км і шириною до 60 метрів, зона для фрірайду. Поблизу нижнього майданчика підйомника «Татранська Ломніца – Старт» проходить траса для бігових лиж протяжністю 2700 м.

В Словаччині Татранська Ломніца
Татранська Ломніца в Словаччині

Проте не лижами єдиними. Для своїх клієнтів Татранська Ломніца пропонує сноубайки (гібрид лиж і велосипеда), скіфокс (санки на лижах-полозах) сноускут (сноуборд з кермом від велосипеда, точніше не опишеш). Якщо і цього мало, навідайтесь в сусідній Старий Смоковець, де санна дорога. Не повірите, але санки розвивають швидкість не гіршу за сноубайк!

Підсумуємо, багатства Татранської Ломніці в Словаччині.

• три зони катання: Скальнате Плесо, Ломницьке Сідло, Jamy з великою різноманітністю трас;

• перепади висот – 785-2200 м;

• 9 сучасних, обладнаних трас;

• 12 підйомників; • протяжність бігових трас – 15 км.;

• загальна протяжність гірськолижних трас – 12 км.

• пропускна здатність трас – 3030 осіб / год.;

• сніжні гармати;

• катання на санях, сноубордах, сноубайках, скіфоксах, сноускутах.

Окрім катання на лижах

Печера Белянська
Белянської печера

Власники курорту Татранська Ломница в Словаччині потурбувались, щоб ви не сумували й поза сніговими трасами.

Для відпочиваючих працюють каток, критий басейн, спортивний центр, боулінг. Для дітей облаштований цілий розважальний центр Kamzikovo з батутами, лабіринтами та іншими розвагами.

Якщо ж ви – фанат активного відпочинку у всіх сенсах, «Поїхали з нами» рекомендує у перервах між катаннями влаштувати пішу прогулянку одним з запропонованих маршрутів. Тут є і не складні переходи, які може осилити маленька дитина, і тривалі мандрівки на 1,5-2,5 години.

Є тут і своя екскурсійна програма. Наприклад, відвідини Белянської печери з вражаючими сталактитами або Спішського граду – найбільшої і найдавнішої фортеці на території Словаччини.


Тож компанія «Поїхали з нами» запрошує вас влаштувати собі драйвів зимовий відпочинок. Годі чекати, найкращі гірськолижні курорти Словаччини чекають на вас!